Υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα έργα του Κάριλ Φερέ· χαρίζουν μια διεισδυτική ματιά στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα του τόπου όπου τοποθετείται η δράση, με τρόπο αυθεντικό και αποκαλυπτικό, από την σκοπιά του, συχνά περιθωριοποιημένου, ντόπιου. Μοτίβο που αποτυπώνεται και στους τίτλους των περισσότερων βιβλίων του, νουάρ με έντονο το πολιτικό στοιχείο που πατάνε στην παράδοση συγγραφέων όπως ο Ζαν-Κλωντ Ιζζό και ο Μορίς Ατιά, μα απομακρυσμένα από το μεσογειακό περιβάλλον και μεταφερμένα σε κάθε γωνιά της γης, στον “Νέο” κόσμο, συχνά σε χώρες με αποικιοκρατική ιστορία·
Μαπούτσε στην Αργεντινή, Πας στην Κολομβία, Χάκα στην Νέα Ζηλανδία, Κόνδωρ στην Χιλή. Λέξεις και όροι που ορίζουν την καταγωγή των πρωταγωνιστών του και που συχνά υποδεικνύουν τη καταπίεση και τα δεινά στα οποία έγιναν αποδέκτες λόγο των κοινωνικών και αποικιοκρατικών ανισοτήτων.
Την ίδια σύμβαση χρησιμοποιεί στον τίτλο και ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία, το Ζουλού το οποίο στην χώρα μας κυκλοφόρισε αρχικά από τις εκδόσεις Λιβάνη και πρόσφατα, επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα που έχουν εκδώσει και τα υπόλοιπα βιβλία του Γάλλου συγγραφέα. Αυτή τη φορά, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, μεταφερόμαστε στην Νότια Αφρική, μια χώρα πολύπλοκη, με το φάντασμα του Απαρτχάιντ να πλανιέται από πάνω της.
Με τους Ζουλού και τους Κόσα να είναι οι δύο πολυπληθέστερες από τις πολλές αυτόχθονες φυλές, τους Αφρικάνερς που είναι οι απόγονοι των Ολλανδών που πρωτοαποίκησαν την χώρα μεταξύ 1ου και 19ου αιών, των Βρετανών που αποίκησαν εκ νέου στα τέλη του 19ου αιώνα εκτοπίζοντας τους Αφρικάνερς νικώντας τους πρώτα στον πόλεμο των Μπόερς και τους Ινδούς που προέρχονται από μετανάστες από τις Βρετανικές Ινδίες, η χώρα έχει ίσως μια από τις πιό περίπλοκες πληθυσμιακές συνθέσει στον κόσμο. Αν και τυπικά η Νότια Αφρική είναι και ήταν δημοκρατία, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η Λευκή μειονότητα επιβάλλει στους υπόλοιπους πληθυσμούς ένα σύνολο ρατσιστικών νόμων βασισμένων στο φυλετικό διαχωρισμό που περιορίζουν τα δικαιώματα τους. Νόμοι ιδιαίτερα σκληροί για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, που τους αποκλείουν από τα περισσότερα αξιώματα και τους περιορίζουν σε ξεχωριστούς οικισμούς, πρακτικά γιγάντιες φυλακές που ονομαζόταν “μπαντουστάνς”, ενώ η επιβολή των νόμων αυτών γίνεται μέσω της νόμιμης βίας του κράτους αλλά και με την βοήθεια του πάντα πρόθυμου παρακράτους και του υποκόσμου. Το καθεστώς αυτό γίνεται γνωστό ως Απαρτχάιντ και παρόλο που καταρρέει κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1990, πρακτικά πολλές από τις ανισότητες που δημιούργησε συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα.
Σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον στήνεται η πλοκή του Ζουλού, με τον πρωταγωνιστή Αλί Νιούμαν, να ανήκει σε αυτή τη φυλή. Κατά τη διάρκεια του Απαρτχάιντ, ο Αλί είδε τον πατέρα και τον αδερφό του να δολοφονούνται από την πολιτοφυλακή του μπαντουστάν ΚουαΖουλού με αφορμή την πολιτική δράση του πατέρα του. Χρόνια αργότερα, λίγο πριν το μουντιάλ του 2010 που θα διεξαχθεί στην χώρα, ο Αλί Νιούμαν είναι αρχηγός της εγκληματολογικής αστυνομίας του Κέηπ Τάουν, πόλη βιτρίνα για τους ξένους που θα έρθουν στην χώρα, μια πόλη που κρύβει τα προβλήματα που μαστίζουν την χώρα, το έιτζ και την βία.
Όταν μια νεαρή λευκή, κόρη επιφανούς παράγοντα της πόλης, βρίσκεται άγρια δολοφονημένη, η έρευνα οδηγεί σε ένα νέο, άγνωστης σύνθεσης ναρκωτικό που φαίνεται να είναι η αιτία της δολοφονίας. Ο αρχηγός του εγκληματολογικού, μαζί με τους συνεργάτες του, τον αυτοκαταστροφικό Μπράιαν Έπκην και τον πολλά υποσχόμενο Νταν Φλέτσερ, ρίχνονται στο κυνήγι του δολοφόνου, μια αναζήτηση που θα τους πάει από τις εξωτικές παραλίες και τις κοινότητες των σέρφερ του Κέηπ Τάουν στα γκέτο των τάουνσιπ και θα τους φέρει αντιμέτωπους με τα φαντάσματα του Απαρτχάιντ που κάνουν business στην σκιά της εθνικής συμφιλίωσης.
Το Ζουλού είναι ένα νουάρ γεμάτο με ωμή βία και σκληρές εικόνες, που μεταφέρει με επιτυχία στον αναγνώστη το κλίμα που επικρατεί στην όμορφη χώρα της Νότιας Αφρικής. Ο Φέρε γράφει εξαιρετικά, αναμειγνύοντας το πολιτικό με το αστυνομικό στοιχείο, δημιουργεί μερικούς αξιομνημονευτους χαρακτήρες με σκοτεινά πάθη και ανησυχίες και εξελίσει την πλοκή με καταιγιστικούς, κινηματογραφικούς ρυθμούς. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που στέκεται επάξια δίπλα στα υπόλοιπα του συγγραφέα, το οποίο μεταφέρθηκε με επιτυχία στην μεγάλη οθόνη το 2013 με πρωταγωνιστές τον Forrest Whitaker και τον Orlando Bloom.