O Σικελός Αντρέα Καμιλλέρι, είναι από τους συγγραφείς εκείνους που άρχισαν να γράφουν αργά· ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά με την συγγραφή στις αρχές τις δεκαετίας του 90, σε ηλικία που άλλοι παίρνουν σύνταξη, σχεδόν εβδομήντα ετών. Τα βιβλία του είναι επηρεασμένα από συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων με άρωμα Μεσογείου, όπως τον Σιμενόν, τον Ιζζό, και σίγουρα τον Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, τον οποίο ο Καμιλέρι τιμά δίνοντας το όνομα του στον πρωταγωνιστή των βιβλίων του, τον επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο, ο οποίος μοιράζεται και αρκετά από τα χαρακτηριστικά του με τον Πέπε Καρβάλιο, ήρωα του συνονόματου Καταλανού συγγραφέα.
Με πρώτες ύλες τον εκεντρικό και σπιρτόζικο χαρακτήρα του πρωταγωνιστή και υποθέσεις με έντονο το κοινωνικό στοιχείο, που όμως δεν διαδραματίζονται σε κάποιο υγρό και σκιερό, μεγάλο κοσμοπολίτικο λιμάνι της Μεσογείου αλλά στην Σικελία, στην μικρή, παραθαλάσσια πόλη της Βιγκάτας, μέρος φανταστικό που βασίζεται στο Πόρτο Εμπεδοκλής, την ιδιαίτερη πατρίδα του Καμιλέρι, χτίζεται μια από μακροβιότερες αστυνομικές σκηνές, πολυμεταφρασμένη σε ολόκληρο τον κόσμο και μεταφερμένη με επιτυχία στην Ιταλική τηλεόραση. Μέσα από τα 28 βιβλια της σειράς που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, ο αναγνώστης θα ακολουθήσει τον Σάλβο Μονταλμπάνο στις έρευνες του και σίγουρα θα του ανοίξει η όρεξη για θαλασσινά και ένα ταξίδι στον άγριο νότο της Ιταλίας, στην Σικελία.
Εκτός από τα 28 βιβλία της κύριας σειράς, ο συγγραφέας έχει κυκλοφορήσει και διάφορες συλλογές διηγημάτων. Μια τέτοια συλλογή είναι και το βιβλίο “Τριάντα μέρες με τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο”, βιβλίο που όπως μαρτυρά ο τίτλος του, αποτελείται από τριάντα σύντομες ιστορίες, μια για κάθε μέρα του μήνα. Τριάντα υποθέσεις υποθέσεις που δεν ευδοκίμησε να μεγαλώσουν σε νουβέλες, μα σίγουρα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις μεγαλύτερες σε έκταση περιπέτειες του Μονταλμπάνο. Υποθέσεις που δεν εκτυλίσσονται όλες στο ίδιο μέρος και στον ίδιο χρόνο, καθώς μερικές από αυτές μας μεταφέρουν στην εποχή που ο επιθεωρητής έκανε τα πρώτα του βήματα ή σε μακρινά μέρη όπως η Τεργέστη που διοργανώνεται ένα συνέδριο της αστυνομίας. Εγκλήματα που η λύση τους θα πεδέψει τον Μονταλμπάνο, εγκλήματα που η ηθική του πρωταγωνιστή θα κοντραριστεί με το νόμο, ακόμη και υποθέσεις περίεργες που βλέποντας τες ένας εξωτερικός παρατηρητής θα αναρωτηθεί για την ψυχική υγεία του ερευνητή και τον αναγνώστη να σκάσει στα γέλια.
Χωρίς να πει λέξη, ο αστυνόμος έβγαλε από την τσέπη του την εφημερίδα που είχε τυλίξει την πλαστική σακουλίτσα με τον ψόφιο ποντίκι και το άφησε στο τραπέζι. Ο Πασκουάνο πλησίασε, ξετύλιξε την εφημερίδα, κοίταξε προσεκτικά, αμέσως η έκφραση του άλλαξε και χλώμιασε. Ο Μονταλμπάνο περίμενε ότι θα αρχίσει να φωνάζει, αντίθετα ο ιατροδικαστής σηκώθηκε, τον πλησίασε, τον χτύπησε πατρικά στην πλάτη και του είπε:
«Έχω μια πολύ καλή συνάδελφο και το κυριότερο είναι τάφος. Αν θέλετε μπορούμε να πάμε μαζί.»
«Είναι κτηνίατρος;» ρώτησε ο Μονταλμπάνο.
«Όχι βέβαια, μα τι σκεφτήκατε!» είπε ο Πασκουάνο και ήταν πλέον σίγουρος ότι ο Μονταλμπάνο τα έχει χαμένα. «Είναι ψυχίατρος. Ασχολείται με ασθένειες σαν τη δικής σας: στρες, νευρασθένειες, νευρικούς κλονισμούς..»
Τριάντα απολαυστικές υποθέσεις από την μαγική πένα του Αντρέα Καμιλλέρι. Προορισμένες για τριάντα μέρες, κάτι που θα δυσκολέψει τον αναγνώστη καθώς δύσκολα θα σταματήσει να γυρνά τις σελίδες του βιβλίου άπαξ και το αρχίσει.