Τέκνο του Θεού

Ένας άντρας στο ορεινό Τενεσσί, σταδιακά χάνει την επαφή του με την ανθρωπιά του και τους ηθικούς φραγμούς του

Όλα αυτά τα βλέπει να εμφανίζονται μέσα από το κατά τα άλλα ήσυχο ειδυλλιακό πρωινό ένας άντρας που στέκεται στην πόρτα του αχυρώνα. Είναι μικρόσωμος, άπλυτος, αξύριστος. Πατάει στα σκόρπια άχυρα περνώντας ανάμεσα από τα σωματίδια σκόνης και τις λωρίδες του ήλιου με μια συγκρατημένη οργή. Με αίμα Σαξόνων και Κελτών. Ένα τέκνο του Θεού μάλλον όπως κι εσείς.
notion image
Αυτό το τέκνο του Θεού, ονομάζεται Λέστερ Μπάλαρντ και είναι ένας φτωχός αγρότης που πρόκειται να γίνει φτωχότερος, καθώς χάνει τη γη και το σπίτι του λόγω χρεών. Ο νεαρός άντρας, κάτοικος μιας μικρής, ορεινής κομητείας του Τενεσσί, που είναι σκληρόπετσος και άξεστος με τρόπο χαρακτηριστικό, ίσως και στερεοτυπικό μα όμως ρεαλιστικό, με τον τρόπο των βουνισιων κατοίκων των Απαλαχίων, μένει, αφού χάνει και την κατοικία του, χωρίς περιουσία πέρα από την καραμπίνα του, χωρίς δουλειά, χωρίς προοπτική και μέλλον. Αρχίζει να περιφέρεται στα δάση γύρω από την κομητεία Σεβιέρ, να κοιμάται σε σπηλιές και εγκαταλελειμμένα κτίρια, να κλέβει για να φάει. Ζει πρωτόγονα και πρωτόλεια, σαν ζώο, και σταδιακά, όσο αποξενώνεται από την ανθρώπινη κοινωνία, αφήνει πίσω του την ανθρώπινη ηθική, τους γραπτούς και γραπτούς νόμους που ορίζουν το δίκαιο και σωστό και επιδίδεται στα πιο ειδεχθή εγκλήματα.
Θα χυθεί Αίμα. Κάτι που, μαζί με τη απρόσωπη,ψυχρή βία και την εξερεύνηση των αχαρτογράφητων πλευρών της ανθρώπινης ψυχής, είναι αναμενόμενο όταν μιλάμε για ένα βιβλίο του Κόρμακ ΜακΚάρθυ. Με το Τέκνο του Θεού, ένα από τα πρώτα βιβλία που έγραψε, μας μεταφέρει στην άγρια ύπαιθρο του Τενεσσι, πολιτεία όπου μεγάλωσε και ο ίδιος, και μας καθιστά, κοινωνούς της ηθικής κατρακύλας του Λέστερ Μπάλαρντ αλλά και της σκληρής κοινωνίας που τον περιβάλλει.
Γιατί από την μια, παρακολουθούμε τις αναστολές του Λέστερ Μπάλαρντ να ξεφτίζουν μέρα με την μέρα και τον ίδιο να ζει σε ζωώδη κατάσταση, προβαίνοντας σε εγκλήματα που συνήθως στόχο έχουν την ικανοποίηση των βασικότερων και πιο πρωτόγονων αναγκών του, από την άλλη όμως βλέπουμε και την σκληρότητα των κατοίκων της κομητείας. Στις μικρές μαρτυρίες περί του χαρακτήρα του Μπάλαρντ, που δίνονται από άτομα που τον γνωρίζουν στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ανακαλύπτουμε ότι πίσω από την πολιτισμένη τους μάσκα, κρύβεται το αντεστραμμένο είδωλο του Λέστερ Μπάλαρντ, με μόνο το νόμο και τις εύθραυστες κοινωνικές νόρμες να αποτρέπουν την χαρακτηριστικά επαρχιακή τους τραχύτητα να μετατραπεί σε δολοφονική τρέλα.
Μπορεί να γίνει ο καθένας μας Μπάλαρντ; Τι μας συγκρατεί; Αρκεί η απομόνωση, η εξαθλίωση και η σκληρότητα των γύρω μας για να ξυπνήσει μέσα μας τα πιο αρχέγονα ένστικτα;
Το τέκνο του Θεού είναι το τρίτο βιβλίου του ΜακΚάρθυ, αλλά πρόκειται για ένα ώριμο έργο όπου  βρίσκει κανείς σε αυτό, τόσο τα θέματα που χαρακτηρίζουν το σύνολο του έργου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, αλλά και την τόσο χαρακτηριστική γραφή του. Χρησιμοποιεί την “ωμή και κοφτερή” γραφή του για να παρουσιάσει αποστασιοποιημένος τα γεγονότα χωρίς να κρίνεις, χωρίς να πάρει μέρος, για να παρουσιάσει την βαθμιέα καταβύθιση του Μπάλαρντ στη τρέλα, για να αποκαλύψει την απροσωπη βια, τη κινητήρια δύναμη της αλλαγής για την ανθρωπότητα. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι εξαιρετικές περιγραφές της άγριας φύσης του Τενεσσί, τις άγριας ομορφιάς του Αμερικανικού Νότου, που έρχεται σε contrast με την εσωτερική ασχήμια του πρωταγωνιστή αλλά και τον συντοπιτών του.
Την ελληνική έκδοση από τις εκδόσεις Gutenberg, που η κυκλοφορίας της συνέπεσε σχεδόν με τον θάνατο του συγγραφέα, ενός μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα που στέκει στο βάθρο του ύστερου 20ου μαζί με ονόματα όπως ο ΝτεΛίλο, Πίντσον, συνοδεύει και η εξαιρετική εισαγωγή του μεταφραστή Παναγιώτη Κεχαγιά.