Ποιός σκότωσε τον πατέρα μου

Η ταξική πραγματικότητα του Γαλλικού προλεταριάτου μέσα από την σχέση πατέρα-γιού

notion image
Ολάντ, Βαλς, Ελ Χομρί, Χιρς, Σαρκοζί, Μακρόν, Μιτεράν, Σιράκ. Η ιστορία του πόνου σου έχει ονόματα. Η ιστορία της ζωής σου είναι η ιστορία αυτών των ανθρώπων που διαδεχόνταν ο ένας τον άλλον για να σε ρίξουν κάτω. Η ιστορία του σώματός σου είναι η ιστορία αυτών των ονομάτων που διαδέχονταν το ένα το άλλο για να σε τσακίσουν. Η ιστορία του σώματός σου κατηγορεί την πολιτική ιστορία.
 
Ο Εντουάρ Λουί, πετυχημένος Γάλλος συγγραφέας, ιδιαίτερα δημοφιλής και στην χώρα μας, στον πρόλογο του βιβλίου “Ποιός σκότωσε τον πατέρα μου” που πραγματεύεται την σχέση του με τον πατέρα του κατά την διάρκεια των νεανικών του χρόνων, αναφέρει ότι αν το ολιγοσέλιδο αυτό βιβλίο είχε γραφτεί για το θέατρο, τότε το φαντάζεται ως ένα μονόπρακτο με δύο ηθοποιούς, έναν πατέρα και έναν γιο, όπου ο γιός μιλά, κατηγορεί, εξομολογείται, ενώ ο πατέρας δεν απαντά ποτέ· δεν του δίνεται ποτέ αυτό το δικαίωμα.
Ο Λουί που γεννιέται ως Έντυ Μπέλγκελ σε μια φτωχή οικογένεια στην Βόρεια Γαλλία, θα μας μεταφέρει μέσα από το γραμμένο σε β’ ενικό κείμενο του, τα γλυκόπικρα, αντικρουόμενα συναισθήματα του συγγραφέα προς τον πατέρα του από την μια, με τη δυσκολία αποδοχής των προτιμήσεων του λόγο του συντηρητισμού του μεγαλύτερου άντρα να είναι το αγκάθι στην σχέση τους, και από την άλλη το ασφυκτικό ταξικό κλίμα που επικρατεί στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα της γαλλικής κοινωνίας, μια πραγματικότητα που θα γεράσει και θα καταστρέψει την υγεία του πατέρα του πριν την ώρα του. Ένα δριμύ κατηγορώ προς κάθε κατεύθυνση, προς κάθε υπεύθυνο.
Ο Εντουάρ Λουί είναι από εκείνους του συγγραφείς που μπορεί κανείς να τους παραλληλίσει εύκολα με συγγεκριμένους παραδείγματα από την μοντέρνα τέχνη· περισσότερη σημασία έχει το ποιός, τί και πως παρά το ποιόν του παραγόμενου έργου. Όχι πως η γραφή του Λουί είναι κακή, κάθε άλλο. Γράφοντας όμως autofiction, μυθιστορηματοποιημένη αυτοβιογραφία δηλαδή, η συχνά αποστειρωμένη γραφή του που θυμίζει έντονα και είναι αναμφίβολα συνειδητά επηρεασμένη από την Αννί Ερνώ, μπαίνει σε δεύτερο πλάνο, δίνοντας την πρωτοκαθεδρία στη προσωπική ιστορία και τις εμπειρίες του, τα οποία κεφαλαιοποιεί για να αναδείξει θέματα όπως ο ρατσισμός, η ομοφοβία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και την καπιταλιστική ταξική πραγματικότητα.
Πρώτη αλλά σίγουρα όχι τελευταία επαφή με τον συγγραφέα. Ένα πολιτικό και κοινωνικό βιβλίο, που σε συνδυασμό με το υπόλοιπο έργο του συγγραφέα τον αναγάγει αν μη τι άλλο σε σημαντική προσωπικότητα του χώρου και δεδομένου του νεαρού της ηλικίας του σε έναν πολλά υποσχόμενο συγγραφέα.
Τόσο το Ποιός σκότωσε τον πατέρα μου, όσο και τα υπόλοιπα βιβλία του Εντουάρ Λουί κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αντίποδες.