Νεφελοκοκκυγία

Πως, πολλές διαφορετικές ιστορίες, αντυχούν μέσα στο χρόνο και πως μια ιστορία μπορεί να ενώσει πολλούς, διαφορετικούς, ανθρώπους

15ος αιώνας, Κωνσταντινούπολη. Η Άννα, ένα νεαρό ορφανό κορίτσι, μεγαλώνει στην Κωνσταντινούπολη, δουλεύοντας μαζί με την μεγαλύτερη αδερφή της σε ένα κλωστοϋφαντουργείο. Ζωηρή, ατίθαση και περίεργη, μαθαίνει από έναν μοναχό μια δεξιότητα ιδιαίτερα σπάνια για τα κορίτσια αυτής της εποχής· να διαβάζει. Ταυτόχρονα, στα χέρια της πέφτει ένα σπάνιο χειρόγραφο που διηγείται μια ιστορία που μοιάζει να αψηφά το χρόνο.
Την ίδια εποχή, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στα βουνά της Ροδόπης, ο νεαρός, λαγώχειλος βοσκός Ομίρ επιστρατεύεται, μαζί με τα βόδια του στον στρατό του νέου και φιλόδοξου σουλτάνου των μωαμεθανών, ώστε να βοηθήσουν να μεταφερθεί μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης το μεγαλύτερο κανόνι που δημιουργήθηκε ποτέ.
2020 πολιτεία του Αϊντάχο. Σε μια βιβλιοθήκη του Λέικ Πορτ, ο Ζίνο Νίνις, ένας υπερήλικας που έμαθε ελληνικά κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του στον πόλεμο της Κορέας, ετοιμάζει με μια ομάδα πέντε παιδιών την θεατρική μεταφορά ενός μέχρι προσφάτως χαμένου αρχαίου έργου που βρέθηκε πρόσφατα σε μια ιδιωτική βιβλιοθήκη στην Βενετία. Ενώ η μικρή ομάδα κάνει την τελευταία της πρόβα, ο Σέυμορ, ένας ευαίσθητος αλλά οργισμένος έφηβος, ιδεολόγος και ταυτόχρονα περιπλανημένος, μπαίνει στην βιβλιοθήκη με σκοπό να τοποθετήσει μια βόμβα που με την έκρηξη της θα δώσει ένα περιβαλλοντικό μήνυμα που θα ταρακουνήσει συνειδήσεις.
Περίπου έναν αιώνα αργότερα, αφού η ανθρώπινη παρέμβαση έχει καταστήσει τη ζωή στην Γη μη βιώσιμη, εξήντα άτομα επιλέγονται και επιβιβάζονται στο σκάφος γενεών Άργος, με προορισμό τον κατοικήσιμο πλανήτη Beta Oph2. Πάνω στο Άργος, η έφηβη Κονστάνς που είναι μέρος της δεύτερης γενιάς του πληρώματος, είναι μόνη σε μια σφραγισμένη αίθουσα και καταγράφει πάνω σε κομμάτια από σάκους τροφής μια ιστορία που της διηγήθηκε ο πατέρας της.
Είναι η ίδια εκείνη ιστορία που πριν από χρόνια ανέβαζαν ως θεατρική παράσταση ο Ζίνο Νίνις και ο παιδικός θίασος. Η ιστορία, που βρισκόταν γραμμένη στο σπάνιο χειρόγραφο που ανακάλυψε η Άννα στην Κωνσταντινούπολη, μια ιστορία που έγραψε ο Αντώνιος Διογένης κατά την αρχαιότητα και διηγείται τις περιπέτειες του Αίθωνα, ενός βοσκού από την Αρκαδία, που αναζητά τον τρόπο να μετατραπεί σε πουλί για να πετάξει στη ουτοπική πόλη των πουλιών που βρίσκεται στον ουρανό, την Νεφελοκοκκυγία.
notion image
Νεφελοκοκκυγία (Cloud Cuckoo Land στα αγγλικά) ονομαζόταν και η πολιτεία που έπλασε ο Αριστοφάνης για την κωμωδία του Όρνιθες. Εκτός από την πόλη που αναζητά ο Αίθωνας, το όνομα αυτό κληρονομεί και το ομώνυμο βιβλίο του Άντονυ Ντορ όπου, ο τιμημένος με Pulitzer Αμερικανός συγγραφέας μας διηγείται πολλές ιστορίες που ενώνονται σχηματίζοντας μια παραμύθι συμπόνιας και φαντασίας που αντηχεί ανά τους αιώνες.
Ο Ντορ χειρίζεται επιδέξια τις διαφορετικού είδους ιστορίες που αφηγείται και τις παρουσιάζει, ανεξαρτήτως του ιστορικού πλαισίου της κάθε μιας, παράλληλα, με τρόπο που ίσως θυμίσει στον αναγνώστη την ταινία Cloud Atlas. Η ιστορία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, υποσκιάζοντας μερικές φορές τους χαρακτήρες που, με εξαίρεση τον νευροδιαφορετικό περιβαλλοντικό επαναστάτη Σέυμορ και την διαστρική ταξιδιώτισσα Κονστάνς, μερικές φορές φαίνονται να παρασύρονται από τα γεγονότα και όχι να τα προκαλούν.
Εύφημος μνεία, αξίζει στον συγγραφέα για τον τρόπο που χειρίστηκε την ιστορία του Αίθωνα. Η φανταστική ιστορία του, αποδίδεται στον Αντώνιο Διογένη, πραγματικό συγγραφέα του 1ου ή του 2ου αιώνα μετά χριστό, του οποίου κανένα έργο δεν έχει διασωθεί· όπως άλλωστε και η πλειοψηφία της αρχαίας γραμματείας. Άπό τις περίπου χίλιες τραγωδίες που γράφτηκαν κατά τον χρυσό αιώνα της κλασικής αρχαιότητα έχουν σωθεί περίπου τριάντα. Όσα έργα έχουν διασωθεί, έφτασαν σε εμας κατά τύχη, αντιγραμμένα μια και δύο φορές από λόγιους, μοναχούς και μελετητές και κλεισμένα σε ιδιωτικές συλλογές. Έτσι και με τον Αντώνιο Διογένη, κανένα από τα έργα του δεν είχε την τύχη να διασωθεί και οι μόνες πληροφορίες που έχουμε για το έργο του, έρχονται σε μας μέσα από το Μυριοβιβλίο του Πατριάρχη Φώτιου, ένα βιβλίο στο οποίο ο Φώτιος κατέγραψε τα βιβλία που είχε διαβάσει, όπου και περιλαμβάνεται η περίληψη του Των υπέρ Θούλην απίστων λόγοι κδ΄ του Διογένη.
Η Νεφελοκοκκυγία του Άντονυ Ντορ είναι ένα φιλόδοξο βιβλίο που προσπαθεί να κάνει πάρα πολλά. Σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει και σίγουρα θα ταξιδέψει τον αναγνώστη με τις όμορφες ιστορίες που διηγείται, ενώ ταυτόχρονα θα του περάσει και ένα ιδιαίτερο οικολογικό μήνυμα.