Είχαν ναυαγήσει σ' ένα ερημονήσι στ' ανοιχτά της Παταγονίας. Οι περισσότεροι από τους αξιωματικούς και τα μέλη του πληρώματος είχαν χάσει στο μεταξύ τη ζωή τους, όμως 81 επιζήσαντες κατάφεραν να φύγουν από το νησί μ' ένα αυτοσχέδιο σκαρί, φτιαγμένο εν μέρει απ' τα συντρίμμια του ναυαγισμένου Γουέιτζερ. Στριμωγμένοι στο μικρό σκάφος, τόσο που σχεδόν δεν μπορούσαν να κουνηθούν, πέρασαν μέσα από τρομερούς ανέμους και τεράστια κύματα, αντιμετώπισαν χιονοθύελλες και σεισμούς. Πάνω από 50 άντρες πέθαναν στη διάρκεια αυτού του εξοντωτικού ταξιδιού, κι όταν έφτασαν πια αποδεκατισμένοι στη Βραζιλία, τρεισήμισι μήνες αργότερα, είχαν διανύσει σχεδόν 3.000 ναυτικά μίλια – ένα από τα μεγαλύτερα ταξίδια ναυαγών που έχουν καταγραφεί ποτέ. Εκθειάστηκαν για την επινοητικότητα και την ανδρεία τους. Όπως επισήμανε ο αρχηγός της ομάδας, έμοιαζε σχεδόν απίστευτο το ότι «η ανθρώπινη φύση μπορεί να αντέξει τις κακουχίες που υποστήκαμε εμείς».
Έξι μήνες αργότερα ένα άλλο σκάφος ξεβράστηκε στην ακτή, έχοντας περάσει από χιονοθύελλα στ' ανοιχτά των νοτιοδυτικών παραλίων της Χιλής. Ήταν ακόμα πιο μικρό απ' το άλλο μια ξύλινη πιρόγα μ' ένα πανί ραμμένο από κουρελιασμένες κουβέρτες. Σ' αυτή την πιρόγα επέβαιναν άλλοι τρεις επιζήσαντες, οι οποίοι βρίσκονταν σε ακόμα πιο άθλια κατάσταση. Ήταν ημίγυμνοι και αποσκελετωμένοι· σμήνη εντόμων γυρόφερναν το κορμί τους, τσιμπολογώντας ό,τι απέμενε απ' τη σάρκα τους. Ένας απ' όλους ήταν σε κατάσταση παραληρηματική, «τα είχε πια σχεδόν χαμένα», όπως το έθεσε ένας σύντροφός του, «δεν θυμόταν τα ονόματά μας... ούτε και το δικό του».
Όταν αυτοί οι άντρες ανέρρωσαν κι επέστρεψαν στην Αγγλία, διατύπωσαν εναντίον των συντρόφων τους που είχαν εμφανιστεί στη Βραζιλία μια εξωφρενική κατηγορία: δεν ήταν ήρωες, αλλά στασιαστές.
18ος αιώνα, εποχή που σημαδεύεται από τον διαφωτισμό, την ολοένα και μεγαλύτερη αμφισβήτηση του status quo που σύντομα θα γεννήσει μεγάλες επαναστάσεις, τις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης. Οι προάγγελοι της προόδου είναι όμως ακόμη σε εμβρυακό ακόμη στάδιο, και ο δυτικός κόσμος βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα κουβάρι ατελείωτων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που εκφράζονται σε μικρές και μεγαλύτερες συγκρούσεις μεταξύ των μεγάλων αυτοκρατοριών της εποχής, συγκρούσεις που θα κορυφωθούν στον μεγάλο Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.
Μια τέτοια, ελάσσων σύγκρουση ήταν και ο Πόλεμος για το αυτί του Τζένκινς, βαφτισμένος από την σχεδόν ανύπαρκτη και ιστορικά συχνά αμφισβητούμενη αφορμή που έβαλε την Βρετανική και την Ισπανική αυτοκρατορία σε εμπόλεμη κατάσταση. Σε ήπια εμπόλεμη κατάσταση, με πολύ σποραδικές συγκρούσεις απλωμένες σε μια περίοδο δέκα ετών, που κατά βάση έλαβαν χώρα στην Καραϊβική, εκεί που ήταν κρυμμένο και το πραγματικό μήλο της έριδος· τα εμπορικά δικαιώματα των Βρετανών σε εδάφη των Ισπανών.
Ο Πόλεμος για το αυτί του Τζένκινς, έλαβε κυρίως χώρα στην θάλασσα. Βρισκόμαστε άλλωστε στην χρυσή εποχή των θαλασσοπόρων, με τον κόσμο να είναι αισθητά μεγαλύτερος και πιο εξωτικός από τον σημερινό. Και είναι ένα ναυτικό επεισόδιο στο περιθώριο αυτού του πολέμου, σχεδόν απίστευτο, οριακά βγαλμένο από μυθιστόρημα της εποχής, αυτό που αποτελεί έμπνευση για το ιστορικό χρονικό “Γουέιτζερ: ναυάγιο, ανταρσία, φόνος”, που υπογράφει ο ταλαντούχος Ντέιβιντ Γκραν, επιτυχημένος συγγραφέας μεταξύ άλλων και του Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού.
Η Ισπανική αυτοκρατορία έβγαζε την εποχή εκείνη αμύθητα κέρδη από το ασήμι των ορυχείων της Λατινικής Αμερικής που ήταν υπό την κυριαρχία της. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Αγγλικό ναυαρχείο οργάνωσε έναν μυστικό στόλο που στόχος του ήταν να καταλάβει την Ισπανική Αρμάδα που θα μετέφερε μέρος του ασημιού στις Φιλιππίνες διασχίζοντας τον Ειρηνικό Ωκεανό. Και για να το πετύχει αυτό ο Αγγλικός στόλος θα έπρεπε να κάνει κάτι που την εποχή εκείνη θεωρούνταν ακόμη άθλος: να περάσει από τον Ατλαντικό Ωκεανό στον Ειρηνικό μέσα από τις ανελέητες και πάντα μενόμενε θάλασσες ανάμεσα στην Ανταρκτική και την Παταγωνία, περιπλέοντας το ακρωτήριο Χορν..
Η Βρετανική Αυτοκρατορία του 18ου αιώνα, απέχει πολύ από την παγκόσμια υπερδύναμη που θα κυριαρχήσει στην υφήλιο τον επόμενο αιώνα. Ο στόλος που φεύγει για το Νότιο ημισφαίριο είναι κακά οργανωμένος, άνισα επανδρωμένος και με κακό ηθικό. Πριν καλά καλά ξεκινήσουν την δύσκολη προσπάθεια του περάσματος από τις Νότιες ακτές της Παταγονίας, το ηθικό των περισσοτέρων ανδρών είναι στο ναδίρ και όταν έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσουν τα κυκλώπεια κύματα του Περάσματος του Ντρέικ. Περισσότερα από ένα καράβια ναυαγούν, μεταξύ αυτών και το μικρό Γουέιτζερ, το οποίο ναυαγεί στα ανοικτά ενός μικρού, αχαρτογράφητου και άγονου νησιού.
Κάθε πλοίο και ένας ξύλινος κόσμος, μια μικρογραφία της κοινωνίας με τις δικές της συμβάσεις, κοινωνικές τάξεις και σχέσεις εξουσίας. Δομές εξουσίας που δοκιμάζονται και σύντομα διασπώνται, καθώς η κοινωνία των ναυαγών κατρακυλά σε μια χομπσιανή κατάσταση· πολλαπλές διαφορετικές, ανταγωνιστικές μεταξύ τους ομάδες σχηματίζονται, μερικά μέλη του πληρώματος εγκληματούν ανοιχτά και φτάνουν μέχρι το φόνο. Ο νόμος της ζούγκλας επικρατεί.
Στη συνάντηση ο Μπάλκλεϋ έριξε στο τραπέζι το απαγορευμένο θέμα: την ανταρσία. Η γενικευμένη ανταρσία διέφερε πολύ από τις υπόλοιπες μορφές εξέγερσης. Λάμβανε χώρα στο εσωτερικό των δυνάμεων που είχαν συγκροτηθεί από το κράτος με σκοπό την επιβολή της τάξης -δηλαδή το στρατό, και γι' αυτό το λόγο αποτελούσε ιδιαίτερα μεγάλη απειλή για την κυβερνητική εξουσία και συνήθως καταστελλόταν αδυσώπητα. Αυτός ήταν επίσης ο λόγος που οι ανταρσίες ήταν τόσο συναρπαστικές για το συλλογικό φαντασιακό. Τι οδηγούσε στην αταξία αυτούς που επέβαλλαν την τάξη; Ήταν αμετανόητοι εγκληματίες; Ή μήπως υπήρχε κάτι σάπιο στην καρδιά του συστήματος,κάτι που προσέδιδε ευγενή χαρακτήρα στον ξεσηκωμό τους;
Μήνες αργότερα, με αρκετή διαφορά μεταξύ τους, δύο ομάδες επιζώντων θα καταφέρουν να γυρίσουν στην Μεγάλη Βρετανία, εξιστορώντας δύο πολύ διαφορετικές ιστορίες. Ποιός λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Και ποιος θα οδηγηθεί στην κρεμάλα από το ναυτοδικείο;
Ο Ντέιβιντ Γκραν, μετά από χρόνια ερευνώ σε αρχεία, πηγές και πρωτόλεια ναυτικά ημερολόγια, αναδημιουργεί ένα ξεχασμένο ναυτικό έπος του 18ου αιώνα. Γράφει για μια πραγματική ιστορία, διανθισμένη με αιχμηρά σχόλια πάνω στον Ιμπεριαλισμό και την Αποικιοκρατία της εποχής, και εμπλουτισμένη από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής, όπως ο τυπολάτρης και λίγο μονομανής πλοίαρχος Ντέβιντ Τσιπ, ο φιλόδοξος και πραγματιστής αρχηπυροβολητής Τζων Μπάλκλεϋ, και ο παππούς του Λόρδου Μπάιρον που εκτελούσε χρέη δόκιμου αξιωματικού στο Γουέιτζερ.
Το Γουέιτζερ: ναυάγιο, ανταρσία, φόνος, είναι μια αληθηνή ιστορία επικών διαστάσεων. Με άρωμα θάλασσα που θα φέρει στο νου συγγραφείς όπως τον Κόνραντ, τον Καββαδίας και τον σύγχρονο με την ιστορία Ντάνιελ Ντεφόε, αλλά και ιστορίες επιβίωσης κάτω από αντίξοες συνθήκες που κάνουν τους ανθρώπους να “ξεχνάν” του ηθικούς κανόνες της πολιτισμένης κοινωνίας. Καλογραμμένο και συγκροτημένο, δεν είναι τυχαίο που ήταν η επιλογή του κοινού στην κατηγορία Ιστορία και Βιογραφία για τα βραβεία κοινού του Goodreads.